Udmeldelse

Hvis du vil melde dig ud af folkekirken, skal du tage kontakt til kordegnekontoret i dit sogn. Find dit sogn her. Du kan henvende dig personligt eller skriftligt og skal oplyse, hvor og hvornår du er født og døbt. Oplysningerne fremgår af din fødsels- og dåbsattest.

Husk, at det ikke er sikkert at sende CPR-nummer via en ukrypteret mailforbindelse.

Er du under 18 år, skal indehaveren af forældremyndigheden træffe beslutningen. Er du fyldt 15 år, skal du dog selv samtykke i beslutningen.

Din udmeldelse registreres i kirkebogen og i CPR. Du får derefter tilsendt en ny fødsels- og dåbsattest med en påtegning om, at du er udtrådt af folkekirken, og hvornår det er sket.

Efter udmeldelsen skal du ikke betale kirkeskat. Hvis kirkeskatten alligevel fremgår af din forskudsopgørelse, skal du henvende dig til SKAT, som retter fejlen.

Det koster ikke noget at melde sig ud af folkekirken.

Overvej konsekvenserne

Melder du dig ud af folkekirken, har du ikke længere ret til kirkelige handlinger (konfirmation, vielse, velsignelse, bisættelse/begravelse, hvor en præst medvirker).

Præsten har pligt til at respektere din udmeldelse som en tilkendegivelse af, at du ikke ønsker kirkens medvirken ved dine personlige mærkedage. Hvis du ved din død ikke er medlem af folkekirken, ses det altså som et udtryk for, at du ikke ønsker en kirkelig begravelse. Dine pårørende skal derfor selv stå for højtideligheden omkring din bisættelse eller begravelse.

Du bør fortælle dine nærmeste om udmeldelsen og tale med dem om, hvordan du ønsker at blive begravet/ bisat.

Ved de fleste kirkegårde er prisen for gravsted m.v. højere for personer, som ikke ved deres død var medlemmer af folkekirken. Det skyldes, at kirkegårdsdriften delvist finansieres af kirkeskatten, altså af medlemmerne.

Som medlem af folkekirken støtter du via kirkeskatten en lang række kulturelle og sociale tiltag, som kirken er involveret i. Når du melder dig ud af folkekirken, trækker du samtidig din støtte tilbage til disse tiltag. Læs her, hvad kirkeskatten går til.

Du kan godt få dit barn døbt, selv om du ikke selv er medlem af folkekirken. Du kan også blive viet i folkekirken, hvis din kommende ægtefælle er medlem.

Er jeg medlem?

Er du i tvivl om, om du er medlem? Så log ind på denne side — tryk på "registerindsigt". Her kan du se, hvornår du er indmeldt og/eller udmeldt.

Du kan også se på din skatteopgørelse, om der er trukket kirkeskat. Det er udtryk for, at du er registreret som medlem af folkekirken i CPR. Hvis du ikke er medlem og opdager, at der alligevel er trukket kirkeskat, er det en fejl. Henvend dig til SKAT for at få den rettet.

Ét medlemskab

Du kan ikke på samme tid være medlem af folkekirken og et andet trossamfund.

Slutter du dig til et andet trossamfund, så ophører dit medlemskab af folkekirken. Det sker dog ikke automatisk. Du skal selv melde dig ud.